Nu stiu cati dintre voi sunteti familiari cu cazurile semnalate pe www.domnuleprimar.ro insa nu strica sa aruncati din cand in cand o privire pe acolo daca sunteti interesati de ce se intampla in zona/strada pe care locuiti.

De curand primaria a ridicat public problema asfaltarii strazilor private (chiar maine va avea loc o dezbatere la Primarie) si ar fi interesant de vazut ce solutii se propun. Cartierele noi au avut parte de o dezvoltare „infloritoare” in ultimii ani (pacat ca nu vedem flori si in parculetele inexistente promise pe plansele tuturor dezvoltatorilor) insa in afara de blocuri nu s-a construit/amenajat nimic.

Avand in vedere ca Buna Ziua este cel mai inchegat si mai mare cartier nou al Clujului, il voi da ca exemplu in cele ce urmeaza. Despre celelate cartiere sau zone nou dezvoltate nici nu mai are rost sa povestesc, pentru ca situatia sta mult mai rau.

Ah, si rog carcotasii sa nu citeasca mai departe bucurandu-se de necazul celor care au ales sa locuiasca in aceste zone. Majoritatea  stiau in ce fel de zona se baga (mai ales daca nu au cumparat de pe plansa) insa asta nu inseamna ca trebuie sa accepte situatia asa cum este. Este dreptul lor sa ceara conditii absolut normale de trai avand in vedere ca platesc taxe si impozite ca toata lumea. Cu cat mai multi vor fi aceia care cer (scris, online, petitii, sesizari) cu atat mai tare se va auzi glasul lor, iar Primarul cu siguranta se va uita la cel putin un lucru: sunt destui potentiali alegatori in zona incat sa fac ceva vizibil sa le imbunatatesc situatia si sa imi creasca notorietatea de bun gospodar?

Asadar, sa incepem:

parcuri? (blocurile care au in jur 2 mp de gazon sunt norocoase). Inspectorii primariei nu au ezitat sa semneze procesele verbale de receptie ale constructiilor care nu contineau nici un petec de verdeata desi proiectul cuprindea asa ceva in documentatii. Iar primarul ne spune acum ca nu e datoria Primariei sa amenajeze parcuri in zonele noi. Ascultati explicatie: „este datoria dezvoltatorilor imobiliari!” Bine, bine D-nule Primar dar pe ei cine-i autorizeaza si verifica? Avand in vedere ca nu v-ati facut datoria va recomand sa alocati din bugetul de taxe si impozite (incasat de la oamenii care locuiesc in aceste zone) si o suma pentru achizitia unor suprafete de teren pe care sa le amenajati in acest scop. Si daca banii nu va ajung, atunci va recomand sa amendati pe bune pe cei care au construit ilegal si cu siguranta veti face rost de bani.

strazi de acces: foarte putina lume stie ca 90% din acestea sunt private si au fost betonate doar in cazul unor constructori mai binevoitori. Primaria declara ca le poate prelua cu acte si acordul proprietarilor in administrare publica insa cunosc cazuri in care desi dosarul a fost gata, preluarea nu s-a facut din varii motive. De aici si pana la  asfaltare mai este cale lunga.

institutii publice: gradinita, scoala, primarie de cartier, biserica, etc……nici vorba. Locuitorii din zona sunt considerati analfabeti sau cum?

– ati vazut patruland vreo masina de politie, gardian prin zonele noi? Banuiesc ca doar saracimea locuieste acolo si de la ei nu ai ce fura.

transport in comun? da, exista o line de transport de obicei dar statii de transport in comun efective? Adica acele refugii unde te poti adaposti de ploaie/vant. Sau locuitorii din aceste zone nu merita acest „lux”? De case sau automate de bilete nu mai pomenesc dar cu siguranta controlorii nu ezita sa amendeze.

semnalizarea circulatiei? pe strada Buna-Ziua care are o lungime de cca 2.5 km nu exista o singura trecere de pietoni!!!! Nu exista un singur refugiu pentru cei ce aleg transportul in comun!!! Nu exista un singur stalp pentru iluminat stradal!!! Nu exista trotuare!!! (exista insa gropi de canalizare descoperite cu o adancime de 1.8 m in care poti sa iti rupi gatul).

Desi s-a promis ca va fi realizata cel putin o trecere de pietoni  in dreptul magazinului Oncos unde exista si „statie” de transport, iar zona este cea mai aglomerata nici macar atat nu s-a facut.

Mai jos gasiti una din sesizarile adresate D-nului Primar si raspunsul de pasare a pisicii in gradina dezvoltatorului sau a Drumarilor de la Bucuresti:

„Detalii sesizare

Sesizare pentru primaria Cluj Napoca, judetul Cluj

Postata de: Coste Ana
La data: 21 Octombrie 2009
Tip: Reclamatie
Cod: 36194
< Inapoi la sesizari
Printeaza aceasta sesizare!
Trimite unui prieten
Stimate d-le Primar Sorin Apostu,

Dorim sa solutionati urmatoarele probleme din cartierul Buna Ziua:

1. Devierea circulatiei-am cumparat un apartament in 2007 intr-un bloc situat chiar la strada, vizavi de magazinul alimentar Oncos. Abia m-am mutat si peretii sunt deja fisurati.
2. Amplasati un semafor in dreptul magazinului Oncos. In zona se creeaza zilnic ambuteaje si ca pieton trebuie sa stai zeci de minute ca sa poti trece strada. In zona exista si o statie de autobus pentru linia 21. Pericolul de accidente este iminent.
3. Introduceti mai multe autobuze de transport public si un orar de circulatie mai diversificat. Introduceti mai multe curse/zi pentru linia 21. Nu este normal sa astepti 45 de minute, in statie, sosirea unui autobuz.
4. Va rugam sa reabilitati trotuarele de pe strada Buna Ziua. „Plimbarea” prin noroi nu este intocmai o placere iara cizmele de cauciuc nu mai sunt la moda.
5. Rezolvati problema cainilor comunitari. In incercarea de a evita un caine vagabond era sa ma trezesc sub un autocar.
6. Dorim un parculet in zona unde copiii nostri sa se poata juca. Speram ca ati prevazut in planul urbanistic pe langa parc si asfaltarea strazilor adiacente strazii Buna-Ziua precum si construirea unei biserici.
In speranta ca o sa-mi raspundeti la aceste sesizari, va doresc o zi buna.

Cu respect,
Ana Coste
Simplu cetatean al orasului Cluj-Napoca

Raspunsul primarului

10 Noiembrie 2009
1. Strada Buza Ziua este singura strada destinata traficului greu spre est. Scoaterea acestuia va fi posibila numai dupa darea in folosinta a centurii ocolitoare Valcele-Apahida, prevazuta pentru luna decembrie a acestui an.

2. Serviciul siguranta circulatiei va aduce in atentia memnrilor Comisiei de sistematizare a circulatiei infiintarea unei treceri de pietoni in zona mentionata.

3. Atasat aveti raspunsul RATUC.

4. Strada Buna Ziua se afla in administrarea Companiei Nationale de Drumuri, tocmai pentru ca pe aceasta se desfasoara trafic greu. Odata cu scoatearea traficului greu, se are in vedere un proiect de modernizare si largire a strazii, motiv pentru care toate autorizatiile date de primarie in zona au specificat acest lucru.

5. Politia comunitara a solicitat centrului de ecarisaj sa intervina pentru capturarea si internarea cainilor comunitari.

6. Toata zona la care faceti referire este domeniu privat. Prin planurile urbanistice aprobate, primaria a prevazut, in sarcina dezvoltatorilor imobiliari, parcuri si locuri de joaca pentru copii.
Documente atasate raspunsului

Comentarii facute la aceasta sesizare

22 Octombrie 2009, alex
Foarte bine punctate probleme de pe strada Buna Ziua. Asteptam rezolvarea acestora cat mai repede…
23 Octombrie 2009, ovidiu
Aceste solicitari sunt sigur ca exprima doleantele marii majoritati a locuitorilor cartierului Buna Ziua, locuitori care achita taxe si impozite la fel ca si orice alt cetatean al orasului nostru. Rugam primaria Cluj Napoca sa intervina cat mai repede, pentru a se rezolva punctual fiecare sollicitare de mai sus.
26 Octombrie 2009, ioana ionescu
Il rog pe domnul primar sa faca demersurile pentru a se interveni cat mai repede in acest cartier – cel mai nou cartier al clujului. Este important ca si locuitorii din aceasta zona, sa poata beneficia de conditii normale….
28 Octombrie 2009, ioana
Importanta rezolvarii acesturi/probleme este maxima. Sper ca institutira primariei sa rezolve cat mai repede si cat mai multe din aceste probleme.
31 Octombrie 2009, radu
Oare, cand se va intalni domnul primar cu locuitorii din cartierul Buna ziua? Pentru a se i expune si vedea \”pe viu\” aceste probleme.

Ii sugerez d-nului Primar sa urmeze invitatia ultimul comentator si sa mearga la o dezbatere pentru rezolvarea problemelor si in Buna-Ziua. Cartierele vechi ale orasului au fost vizitate de cateva ori (ceea ce este foarte bine) insa ar fi cazul sa isi indrepte atentia si asupra zonelor noi  (tot mai populate) si sa inceapa sa rezolve ceea ce inaintasii sai au autorizat: dezvoltare haotica. Nu inteleg cum pot fi taxati proprietarii de locuinte din zona desi nu dispun de vreo utilitate publica, iar singurul drum din zona nu e al Primariei!?

O vorba veche spune „Cere si ti se va da!” In cazul in care subiectul cererii reprezinta un bun public, ar fi cazul ca numarul celor care cer respectivul bun  sa fie cat mai mare sporind astfel sansele sa fie indeplinit.

Puteti depune sesizari pe site-ul prezentat mai sus, puteti depune la sediul Primariei, puteti depune telefonic, puteti trimte e-mailuri, puteti semna petitii. Intotdeauna cereti sa vi se raspunda in scris. Cu cat numarul cererilor este mai mare, cu atat acestea vor fi luate in considerare. Niciuna din activitatile de mai sus nu costa, doar nepasarea insa va va costa siguranta si bunastarea materiala (un apartament localizat intr-o zona ingrijita si civilizata cu siguranta va costa mai mult decat unul intre noroaie). Daca cu vorba buna nu merge atunci se poate prin neplata taxelor si mottivarea acestui fapt.

Astept si un drept la replica al d-nului primar. Ar putea dovedi ca ii pasa de ceea ce gandesc si isi doresc clujenii locuiesc in zonele noi. Cu siguranta si acestia au drept de vot.

Centrul orasului poate avea fantani arteziene din care tasneste sampanie……ce conteaza mai mult sunt cartierele si strazile pe care cetateanul le vede zilnic d-nule Primar!