Da, exista interes in tara si pentru investitii productive la fel cum exista pentru cele speculative. Multa lume se plange ca nu se mai produce nimic in tara asta, ca importam tot si ca se construiesc doar mall-uri, cladiri de birouri si  apartamente.

Ei bine, pentru a construi o fabrica de la zero este nevoie de o investitie serioasa in care orice banut conteaza, iar cum in procesul de constructie primul cost este cel al terenului apare o problema: vanzatorul considera ca daca investitia valoareaza cateva sute de mii de euro sau chiar milioane ce conteaza ca la pretul real al terenului ar mai adauga cateva zeci – sute de mii de euro si el….o nimica toata. Ei bine treburile nu stau asa din punct de vedere al investitorului, iar acesta isi amana planurile de extindere: nu cumpara terenul, nu plateste consultanta, nu construieste, nu genereaza locuri de munca si nu plateste impozite catre stat, iar noi vom cumpara aceleasi produse din import care vor genera profit pentru bunastarea altor tari. Nu, nu vreau sa spun ca orice investitie se impiedica de un „ciot” precum achizitia terenului pentru ca dupa hopul acesta apar alte si alte probleme cu resursele umane cu coruptia si etc. Ca sa ajungem sa rezolvam insa si aceste probleme va trebui sa trecem de primul hop in cazul oricarui simplu investitor care doreste sa construiasca o noua fabrica – gasirea celei mai bune si accesibile locatii.

Ex.: firma cauta teren cu o suprafata de 10 ha, plan, langa apa curgatoare, curent electric pe teren si drum de acces circulabil langa Cluj. Ofer 3.000 euro/ha. Sansele sunt slabe pentru a gasi asa ceva desi este un pret real, desi satul langa care s-ar face investitia ar beneficia intens (noi locuri de munca, venituri la bugetul local si etc.).

Asadar, sa nu ne mai miram ca economia nu merge si ca nu producem nimic si sa ne uitam fiecare in ograda noastra pentru a rezolva hopul pe care ne permitem sa-l rezolvam.

Reclame