Se poate vedea clar ca anunturile din Piata de la A la Z (pentru cei ce nu stiu este un saptamanal cu anunturi de mica publicitate) au scazut destul de mult. Daca o perioada tirajul s-a mentinut la 150 de pagini (oarecum artificial cred eu) de curand a ajuns la 136 pg. Motivele sunt diverse:

  • o parte din vanzatori au incetat sa mai publice anunturi dupa ce au vazut ca nu mai sunt sunati deloc sau doar de agentii si ca nu se iveste nici un cumaparator care sa vizioneze cel putin proprietatea. Acestia asteapta revenirea vechilor preturi sua a unor cel putin apropiate. Sunt insa si proprietai care publica regulat acelasi anunt ani la randul in speranta ca va aparea cumparatorul caruia ii trebuie exact proprietatea pe care el o are de vanzare.
  • O parte din agentii si-au incetat activitatea si nu mai publica anunturi, iar din cele care mai rezista publica mai putine anunturi. Sper ca vor pricepe sa puna oferte reale la preturi bune si sa nu isi dea cu firma in cap.
  • Din anunturile publicate, banuiesc ca o parte apar in mod artificial prin “bunavointa” redactiei.

Conform unor surse din piata si a dezvaluirilor din Ziua se pare ca piata se “misca”. Cel putin asa spun specialistii. Nu as denumi insa miscare o actiune izolata chiar de ar fi vorba de 12 milioane de Euro cum e cazul West City Hotel sau de 6 mil euro cum e cazul Rimini. Daca se mentine trendul putem vorbi de miscare insa doar in partea de sus a pietei. Ori piata imobiliara isi va reveni doar in momentul in care tranzactiile mici se vor relua intr-un trend normal si fara bruscari. Asadar este posibil in continuare sa asistam la miscari de ordinul multor milioane de euro pentru ca banii exista si trebuie investiti. Daca unii isi construiesc portofolii insa asta nu inseamna insa ca putem vorbi iarasi despre milioane ca si cum am vorbi despre kg. de mere. O proprietate nu valoreaza mai mult decat ce se poate obtine prin ea in momentul prezent…..nu acum 1-2 ani sau cand “va trece criza”.

Cat despre necesitatea unei locuinte cu destinatie personala, lucrurile sunt putin mai complicate insa ca punct de pornire ar fi bine sa nu uitati componenta investitionala. Exista si exceptii insa nu despre ele vorbim.

Ne auzim curand,

Reclame