Pentru ca cei mai multi dintre voi citesc blogul pentru a afla care este tendinta preturilor si care este momentul prielnic pentru a cumpara voi scrie despre evolutia acestora in ianuarie-februarie dar si despre atitudinea cumparatorilor/vanzatorilor.

Aceste doua luni sunt inghetate din punct de vedere al tranzactiilor indiferent de existenta vreunei  crize, de aceea  sunt irelevante in mare masura pentru a prezice tendinta pietei. Daca in anii precedenti ele au fost inghetate nu la fel pot spune ca se intampla si anul acesta: preturile continua scaderea si nu stagneaza asa cum faceau pana acum.

Cine sunt primii care lasa din pret? dezvoltatorii ansamblurilor noi asa cum era de asteptat iar in postul precedent am dat doua exemple din Iris si din zona centrala. Cat de mult lasa din pret fata de vara-toamna 2008 puteti calcula si voi: euro a saltat cu 15%, iar materiale s-au ieftinit cu preturi intre 15-40% deci profitul le ramane la acelasi nivel in mare parte (+/-). Si totusi este un semn ca mai bine vinzi acum pe profit decat in vara/toamna sau peste un an cu….cel mult acelasi profit. Politica nu este aplicata decat de o parte din dezvoltatori dar pana la sfarsitul anului vom afla cine a vandut pe profit si cine nu a vandut deloc.

Ce se intampla cu proprietarii de apartamente vechi? Aici avem o problema…..una mare pentru ei. Li s-a bagat sau si-au bagat in cap ca „palatul” lor valoreaza o avere si nu realizeaza un lucru: atunci cand piata a crescut ei au crescut preturile cu zambetul pe buze, iar cand piata (s)cade nu inteleg ca nu pot face abstractie de aceeasi piata pe care au urmat-o in tendinta ascendenta. Ca nu fac abstractie nici de cursul de schimb nu mai are sens sa vorbesc. Ca nu se mai dau credite si cumparatorii s-au rarit vazand cu ochii iarasi ei nu vor sa inteleaga. Unii se refugiaza in chirii si se intampla exact ce am spus: preturile au scazut la chirii desi numarul celor care aleg sa stea in chirii a „crescut”. M-am intrebat retoric si in alt post: daca  cineva vrea sa isi cumpere apartament inseamna ca pana acum a stat intr-o chirie, iara daca nu poate  sa cumpere atunci va ramane in aceeasi chirie sau in alta mai buna si mai ieftina pentru ca tot mai multe sunt disponibile. Deci cererea de chirii nu creste ci oferta…..concluzia logica: preturile scad.

Preturile de pe web sau ziare nu prea au relevanta pentru ca sunt asemanatoare. Diferenta se face pe teren insa.

Au aparut cum era si normal cumparatorii care ofera cu mult sub pretul meritat sau vin cu pretentii absurde  la fel cum pana acum au existat si continua sa existe vanzatorii cu preturi piperate.  Ete dreptul fiecaruia dar pentru a evita discutiile neplacute si pierderile de timp recomand fiecarui specimen din cele doua categorii sa-si discute telefonic mai intai pretentiile de pret. Apoi se pot intalni pentru a vedea efectiv bunul care face obiectul disputei. Celor care nu au pretentii exacerbate de pret insa, nu le recomand sa inceapa negocierile la telefon pentru ca nu puteti vinde/cumpara pielea ursului din padure.

Ahhhhh! Ca sa nu uit de terenuri. Nimeni nu da mai mult de 17-20 euro/mp (atat merita) pentru terenurile industriale cu toate utilitatile pe teren: trifazic, apa, gaz;  este vorba de suprafete plane si fronturi bune in apropiere de Cluj si la drum asfaltat (nu neaparat national/european).

Spatii de birouri? ofofoof….am auzit una buna deunazi: o mare agentie de lux din Cluj a bagat in cap unui alt proprietar de birouri (din afara Clujului) cum ca pretul pe care merita sa il ceara este de 12 euro/mp; de retinut ca nu se poate inchiria mai putin de 150 mp. Proprietarul atat de bine a „muscat” analiza de piata incat s-a gandit sa inchirieze tot spatiul de 1.500 mp la cel putin acest pret. Saracul nu stia ca pentru un  8 euro/mp ar fi trebuit sa dea la pachet si o secretara.

(s)caderea continua asadar insa pentru unii acesta este momentul potrivit sa vanda/cumpere. Unele lucruri pot fi facute acum pentru ca asta aduce profituri, iar pentru altele voi parafraza o zicala celebra: „there are things money can’t buy”.

In loc de statistici si grafice cu evolutia preturilor voi veni cu exemple clare desi putine pentru diferite tranzactii de care am placerea sa aud. Graficele exista pentru momentele cand se fac tranzactii….deocamdata nu prea avem parte de asa ceva deci zicem – pass.

Data viitoare vorbim de zonele de locuit preferate din Cluj asa ca fiti pe faza.

P.S.

Reclame