In  articolele precedente am estimat ca pretul la apartamentele noi construite in oras ar trebui sa ajunga la 700 euro/mp cu toate taxele incluse. Nu a fost un pret dat din „burta” ci un pret recunoscut pana si de constructori ca fiind un pret care acopera costurile (facute cu cap) plus un profit de 15-25%.

Ei bine, in ianuarie nu au intarziat sa apara  ofertele de genul:

  1. in Iris au aparut oferte intr-un ansamblu cu finalizare in aprilie la pretul de 750 euro/mp TVA inclus la stadiul finisat si chiar cu bucataria utilata si mobilata. Constructorii au apelat la varianta construirii pe etape a intregului ansamblu in asa fel incat sa  vanda pe masura ce construiesc. Ultima data aveau disponibila in stadiul finalizat o garsoniera de cca 30 mp in care va puteati muta deja la pretul de 23.500 euro.
  2. in zona centrala se apropie de finalizare un alt ansamblu care ofera apartamente finisate la pretul de 999 euro/mp TVA inclus (in functie de modalitatea de plata). Suprafetele sunt decente pentru o camera, de la aprox 40 mp, iar zona este una de apreciat cu doua minusuri totusi din punctul meu de vedere: uneori Canalul Morii emite un miros mai neplacut, iar pe de alta parte este zgomotul provocat de circulatia tramvaiul atenuat intr-o oarecare masura de termopane.

Minusuri si plusuri exista la oricare dintre ele si la orice ansamblu nou insa fiecare decide ce e mai bun pentru el. Florestiul a lasat la maxim din preturi insa astept oferte interesante din Buna-Ziua si Europa/Zorilor din partea celor care chiar vor sa isi vanda apartamentele pentru ca de inchiriat va fi destul de greu luand in calcul distanta fata de oras.

Semnalele devin pozitive insa prin faptul ca unii contructori aleg sa isi diminueze marjele de profit si sa-si faca exitul atata timp cat acesta este profitabil. Sa nu uitam totusi ca scaderea este provocata si de cresterea euro-ului, pentru ca atata materialele cat si manopera sunt platite in lei la preturi mai mici decat acum un an. Este un moment prielnic si pentru constructorii cu un simt dezvoltat al afacerilor dar si o doza de bun simt pentru achizitionarea de terenuri centrale sau semicentrale si demararea de constructii noi intrucat Clujul duce inca lipsa de constructii de calitate.

Spor la cautat oferte bune pana data viitoare!,

P.S.

Reclame