Cum incepe anul? Cu semne de mirare.

Din partea cui? Din partea vanzatorilor sau a celor care inchiriaza.

De ce? Din cauza preturilor reale de vanzare sau inchiriere.

Cand? Cand afla cu cat s-a vandut sau inchiriat o anumita proprietate.

Cum reactioneaza? Asa de ieftin!!!!!!!!

Nu, nu e de ras dar proprietarii inca viseaza insa cu cat viseaza mai mult cu atat aterizarea risca sa fie mai dura. Intr-adevar unii nu snt fortati sa vanda sau sa inchirieze sub un anumit pret. Este dreptul lor si beneficiaza de el fie pentru ca nu au rate la banci, datorii si/sau au salrii foarte bune, iar vanzare/inchirierea sub un anumit pret este o chestie de principiu care tine de fiecare in parte si aici nu am ce comenta.

Exista insa categoria celor presati de: de  rate, de credite, de plati catre diversi furnizori, de respectare a termenilor, de plata a penalitatilor etc. Aceasta este categoria „vulnerabila” cu acre se poate negocia si se poate discuta. Nu, nu le plang de mila pentru ca oricum marea majoritate ies pe profit (chiara daca profitul nu este 100%) sau nu mai pot obtine pretul ipotetic de acum un an. Nu are sens sa continui cu teoria banilor virtuali fiindca majoritatea o cunoasteti. Exista insa o vorba: „Mila mi-e de tine dar de mine mi-e si mai mila”.

Asadar se poarta negocieri la sange chiar si in cazul chiriilor, iar proprietarii cu capul pe umeri stiu cat sa lase. As vrea sa va povestesc cate ceva despre vanzarile de la inceput de an sau de la sfarsitul anului trecut insa informatiile mele concrete din piata lipsesc. De ce? pentru ca tranzactiile sunt foarte putine. Se mai face cate una pe ici pe colo dar majoritatea agentiilor se lupta pentru supravietuire. Se practica chiriile  si in primul rand ale celor care se muta dintr-o parte in alta, atat persoane fizice cat si firme cu scopul taierii cheltuielilor. De aici am cateva informatii pentru voi:  un apartament de trei camere complet decomandat pe Ciresilor, doua bai, in vila noua, 110 mp, doua balcoane, bucatarie complet utilata si mobilata s-a inchiriat la 530 euro/luna, iar unul de doua camere din zona Pasteur, bine intretinut la 350 euro/luna. O cunostinta a inchiriat un apartament de doua camere in Luxor II (Floresti) complet mobilat si utilat la 830 lei/luna unui cuplu de tineri medici rezidenti. Acestea sunt preturi reale…nu le veti gasi cu una cu doua dar merita sa incercati si sa cautati.

Mi s-a confirmat ca exista  si cumparatori pentru orice categorie de imobil/teren insa preturile ii tin departe si in nici un caz nu vor cumpara la cele de luna aceasta sau de anul acesta chiar. Asa ca aviz vanzatorilor. Lanturile de retail care cauta terenuri de 3-5.000 mp in centre de cartier nu ofera mai mult de 150 euro/mp. Cat inseamna asta? Cu 50 -70% mai putin decat preturile actuale. Lanturile hoteliere sunt si ele interesate de terenuri bune dar nu vor bloca milioanele de euro visate de unii in terenul nimanui. Asadar cumparatori exista, tranzactii s-ar realiza insa doar atunci candse vor gasi si vanzatori cu un foarte bun simt practic si care vor intelege ca in ziua de azi, o mie de euro cash valoreaza mai mult decat 2-3.000 euro cash acum un an-doi.

Daca veti dori sa aflati preturi reale de vaznare/inchiriere nu luati ca referinta ce apare in diferite ziare si pe diverse site-uri. Exista diferente majore fata de aceste preturi si de caeea este bine sa apelati la mijloace de informale mai neconventionale, la prieteni, rude etc. , iar cand aflati de pretul unei tranzactii nu faceti extrapolari fara a cunaoste detaliile.

Aviz vanzatorilor: ignorati fenomenele anormale din piata daca vreti sa aveti succes si sa obtineti un pret bun pe proprietatea Dvs. Sunt cazuri in care unii cumparatori platesc preturi foarte mari pentru a obtine ceea ce isi doresc dar asta nu inseamna ca toti vor face la fel: daca o persoana este in stare sa plateasca 1.000 euro/mp pe un teren de 1.000 mp destinat constructiei unei case intr-o zona buna nu inseamna ca toti vecinii pot cere acest pret. Inseamna doar ca respectivului cumparator i s-a pus „pata”  si ca atat el cat si pretul sunt unicate..deci nu se vor repeta. Sunt cazuri reale care au fost extrapolate din nefericire si care au avut partea lor de contributie la blocajul pietei.

Cu alte cuvinte, exista cerere si oferta, iar cumparatorii vor gasi in cele din urma proprietarul mai mult sau mai putin stramtorat dar cu un simt al realitatii dezvoltat si care vede ce poate face cu respectiva suma de bani si nu vede ceea ce „pierde”.

Mai ignorati stirile alarmiste…..daca le dati crezare insemana ca maine ne intoarcem in Evul Mediu asa ca luati-va cateva hectare de pamant si pregati-va sa le lucrati.  Faptul ca preturile in imobiliare se stabilizeaza nu ar trebui sa  ingrijoreze pe nimeni dintre voi: o piata stabila presupune ca nici cumparatorii sa nu fie agitati forever si nici proprietarii sa nu aiba parte de vise naruite pentru ca situatii de genul celor de azi se vor repeta oricand piata o va lua razna. Stabilitatea va face bine tuturor.

P.S.

Reclame